Wat er tijdens en na een verkeersongeval allemaal bij komt kijken
Een verkeersongeval meemaken kan enorm ingrijpend zijn. Het gebeurt vaak onverwacht en in een fractie van een seconde kan je wereld volledig veranderen. In dit artikel bespreek ik wat er tijdens en na een ongeval allemaal komt kijken, zowel op emotioneel als praktisch vlak.
Het ontstaan van een ongeval
Het heet niet voor niets een ongeval. In mijn vele jaren bij de politie heb ik duizenden ongevallen gezien en behandeld. In de meeste gevallen is geen kwade opzet en is het een echt ongeluk. Een van de partijen heeft vaak iets gedaan of gelaten waardoor het mis kon gaan. Soms staan de betrokken personen al gemoedelijk te overleggen en is er een soort van begrip. Maar ook regelmatig is er boosheid of verontwaardiging. Logisch, als iemand in jouw ogen echt iets stoms gedaan heeft. Nog vervelender wordt het als er letsel is. Zelfs een relatief lage snelheid kan bij voetgangers en fietsers voor flink letsel, of erger, zorgen.
Een ongeluk gebeurt vaak zo snel dat je amper tijd hebt om te reageren. Het lichaam schiet in de overlevingsmodus: adrenaline stroomt door je lijf, je hartslag versnelt, en je gedachten kunnen alle kanten op gaan. Sommige mensen ervaren direct na het ongeval shock: een toestand waarin je even niet helder kunt denken of handelen. Het kan zijn dat je verward bent, boos, bang of dat je fysieke pijn hebt door verwondingen.
Wat moet je doen direct na het verkeersongeval?
Als je de controle over de situatie terug begint te krijgen, is het belangrijk om te zorgen voor veiligheid: zet je auto aan de kant (indien mogelijk), zet de alarmlichten aan en verlaat de auto als dat kan zonder jezelf of anderen in gevaar te brengen. Als er onduidelijkheid is over de schuldvraag of er is flinke schade, laat alle voertuigen dan liggen of staan (ook fietsen). Voor het eventuele onderzoek dat nog moet volgen is het belangrijk om de juiste locaties te weten.
Check jezelf en anderen: Controleer of je zelf gewond bent, en kijk of anderen in de auto en betrokkenen bij het ongeval hulp nodig hebben. Bel indien nodig 112.
Verzamel gegevens: Noteer de gegevens van andere betrokkenen, zoals hun naam, telefoonnummer, kenteken en verzekeringsgegevens. Maak foto’s van de situatie, eventuele schade en de plek van het ongeval.
Invullen van het schadeformulier of app: Dit moet direct na het ongeval gebeuren, en het is handig om altijd een Europees schadeformulier in de auto te hebben. Vul het formulier zo volledig mogelijk in en zorg ervoor dat alle betrokkenen het ondertekenen.
Bij eenvoudige aanrijdingen komt de politie niet meer om te helpen, dit kan je zelf doen via het schadeformulier of de Schade-app van de gezamenlijke verzekeraars.
Emotionele impact
Een ongeval heeft vaak niet alleen lichamelijke, maar ook emotionele gevolgen. Het kan zijn dat je de schok pas later ervaart, wanneer de adrenaline is uitgewerkt. Sommigen voelen zich angstig om weer de weg op te gaan, hebben nachtmerries, of herbeleven het ongeluk in hun hoofd. Dit kan ook na kleine ongevallen gebeuren. Het is belangrijk om deze gevoelens serieus te nemen en erover te praten met vrienden, familie of een coach als je merkt dat de impact op je dagelijks leven te groot is.
De praktische afwikkeling
Na het ongeval komen er allerlei praktische zaken op je af die vaak overweldigend kunnen aanvoelen.
Overleg met de verzekering: De ingevulde schadeformulieren stuur je naar je eigen verzekeraar. Vaak neemt je verzekering contact op met de verzekering van de andere partij om te bepalen wie aansprakelijk is. Dit kan soms weken tot maanden duren, vooral bij grotere ongevallen.
Politie en politierapport: Als er ernstige schade is of er zijn gewonden, stelt de politie een rapport op. Dit rapport kan cruciaal zijn voor de verzekeringsafwikkeling en eventueel juridische stappen. Het is belangrijk om het politierapport op te vragen en na te lezen of de feiten kloppen. Dit opvragen gebeurt door uw verzekering. Bij een grove overtreding of ernstig letsel moet een proces-verbaal worden opgemaakt door de politie en worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Daar wordt dan gekeken of er een strafbare handeling is gepleegd en kan de veroorzaker daarvoor bestraft worden. Zo kan het dus zijn dat je na een ernstig ongeval direct mee moet om een verklaring af te leggen. Dit kan behoorlijk ingrijpend zijn.
Afsleep: Als een motorvoertuig zodanig is beschadigd dat die niet veilig meer zelf kan rijden wordt er een sleepauto geregeld. Deze neemt jouw motorvoertuig mee en zal, na overleg met de verzekering, worden gebracht naar een plek van herstel of de sloop.
Schadeherstel: De auto moet gerepareerd worden, en de kosten hiervan worden meestal gedekt door de verzekering, afhankelijk van de dekking die je hebt. Vaak kun je terecht bij een door de verzekering aangewezen schadeherstelbedrijf. Houd er rekening mee dat dit proces enige tijd kan duren.
Letselschade: Als er sprake is van lichamelijk letsel, kan dit een langdurig proces zijn. Naast de medische zorg, moet er gekeken worden naar vergoeding van medische kosten, eventueel inkomensverlies, en pijn en leed. Het is raadzaam om een letselschadeadvocaat in te schakelen als je ernstig gewond bent geraakt, omdat de afwikkeling hiervan complex kan zijn.
Herstellen en verder gaan
Het fysieke en emotionele herstel na een ongeval kan tijd kosten. Sommige mensen voelen zich direct of binnen enkele weken weer in staat om deel te nemen aan het verkeer, terwijl anderen maanden nodig hebben. Als je merkt dat angst of trauma je belemmert, kan het verstandig zijn om hulp in te schakelen, bijvoorbeeld via rijangsttraining of gesprekken met een coach. Herstel gaat niet alleen over het repareren van de auto, maar ook over het herstellen van je vertrouwen en gevoel van veiligheid in het verkeer.
Conclusie
Een verkeersongeval is een ingrijpende ervaring die niet alleen schade aan je voertuig veroorzaakt, maar ook een diepe emotionele en fysieke impact kan hebben. Het verwerken van het ongeval, het invullen van formulieren, overleg met de verzekering en eventuele juridische stappen kunnen tijd en energie kosten. Vergeet daarbij niet je eigen herstel en welzijn. Door zowel de praktische als de emotionele aspecten van het ongeval aan te pakken, kun je uiteindelijk weer met vertrouwen de weg op. Als u vragen heeft of ondersteuning nodig heeft in het bovenstaande proces kan de Rijangstpraktijk helpen. Neem gerust contact op.
Comments